Kékestető

A Kékes vagy Kékes tető Magyarország legmagasabb hegycsúcsa. 1014 méter magas, a Mátra hegységben (Északi-középhegység) található. Innen indul az ország leghosszabb sípályája (1,8 km). Tetején tv-torony található, amely kilátóként látogatható. A csúcson egy nemzeti színűre festett kő jelzi a magassági pontot. Mint hazánk egyik legjelentősebb klimatikus gyógyhelye, illetve síközpontja, jelentős turisztikai célpont. Közigazgatásilag Kékestető néven Gyöngyöshöz tartozik. A csúcshoz közel található a Mátrai Gyógyintézet kékesi egysége, amely a kedvező klimatikus viszonyok miatt épült.

Mátrafüred

Mátrafüred a Mátra hegység déli oldalán, a Kékes tömbjének délnyugati lábánál fekszik 320‑390 méteres tengerszint feletti magasságon a Bene-patak partján. A tőle délre lévő Gyöngyöst és az északra fekvő Mátraházát a 24-es főúton lehet elérni. Megközelíthető kisvasúton is, a Mátravasút Gyöngyös‑Mátrafüred vonalán.

Nevezetességei:

Oxigén Adrenalin Park Mátrafüred

Mátrafüred a Mátra hegység déli oldalán, a Kékes tömbjének délnyugati lábánál fekszik 320‑390 méteres tengerszint feletti magasságon a Bene-patak partján. A tőle délre lévő Gyöngyöst és az északra fekvő Mátraházát a 24-es főúton lehet elérni. Megközelíthető kisvasúton is, a Mátravasút Gyöngyös‑Mátrafüred vonalán.

Gyöngy Fesztivál

1969-ben indította útjára a Mátra Művelődési Központ és a Vidróczki Néptáncegyüttes a kétévente megrendezésre kerülő Észak-Magyarországi Néptáncfesztivált.
Több megyéből, alkalmanként 10-12 tánccsoport lépett színpadra. Ennek sikerén felbuzdulva kérték a szervezők 1994-ben a város akkori vezetését, hogy támogassák a fesztivál nemzetközivé szélesítését, amihez megkapták a segítséget és az anyagi támogatást.
1994-től így útjára indult az I. Gyöngy Nemzetközi Néptáncfesztivál, Gyöngyös Város Képviselő-Testületének támogatásával.
Megszületett a Gyöngy Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány is, amely civil szerveződésként segíti a munkájukat. A fesztivál kiemelkedő esemény a város életében, amelyet az önkormányzat is magáénak érez, és az a sok-sok civil segítő is, aki minden alkalommal megkönnyíti a szervezők munkáját tolmácsként, kísérőként.
Ugyanígy a nézőközönség, akik már kétévente ehhez a rendezvényhez igazítják szabadságukat. A nyitó- és záró gála mindig tömött nézőtér előtt zajlik. A környező települések is versengnek a csoportokért, akik vidéki helyszíneken is fellépnek. Külföldi táncosok minden földrészről voltak már, kivétel Ausztrália. A vendéglátó Vidróczki Néptáncegyüttes természetesen minden alkalommal föllép és Gyöngyös másik néptáncegyüttese az Ördögszekér Néptáncegyüttes is.
Meghívott országok, fellépők: Ausztria, Burját Köztársaság, Bulgária, Costa Rica, Kanada, Paraguay, Spanyolország, Srí Lanka, Tajvan, több hazai néptánccsoport, valamint magyar és külföldi dudások.
Fő tér: Tértáncok, IV. Mátrai Dudás Találkozó, Kézműves kirakodó vásár, Gyöngyfesztivál ízei, Nyitó- és Zárófelvonulás, Kézműves foglalkozás gyermekeknek Ingyenesen látogatható események!
Tértáncok helyszínei: GYÖNGYÖS Mátra Művelődési Központ előtt, a Fő téren, a volt Mátra Szálló előtt és a Szent Bertalan Plébánia (Szent Korona Ház) előtt.
Fogtechnikánk a: porcelán koronák, kivehető fogsorok, cirkónium fogpótlás, kombinált fogpótlás, freztechnika, implantátumok, fémmentes kerámia készítését vállalja.